Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Musta-Pete matkalla

perjantai 8. tammikuuta 2016

Santa Cruz ja La Laguna (Joulu Puerto de la Cruzissa III)

Barranco de Santos Santa Cruzissa on kartalla joki mutta Teneriffalla joet ovat käytännössä rotkoja. Tässä Jaana sen yli johtavan sillan edustalla.

Yhden päivän käytimme tutustuen Teneriffan vanhaan pääkaupunkiin La Lagunaan ja nykyiseen pääkaupunkiin Santa Cruz de Tenerifeen (jatkossa tekstissä vain Santa Cruz). Päivä oli elämyksellinen ja opettavainen. Opimme kuinka paljon kaupunkimatkailua helpottaa, jos on hankkinut kohdekaupungin karta ja ottanut selvää julkisen liikenteen linjojen reiteistä. Erityisen fiksua tuo valmistautuminen on, jos olet liikkeellä lasten kanssa. Nyt valmistelu jäi tuolta osin puutteelliseksi mikä aiheutti jossain määrin tuskastumista.

Kanariansaarilla julkista liikennettä hoitaa firma nimelta Titsa, jonka busseja kulkee Puerto de la Cruzista Santa Cruziin 20-30 minuutin välein. Matka-aikaa tulee nopeimmillaan vain 20 minuuttia, hitaimmillaan reilusti yli tunnin jos nouset bussiin joka kulkee kaikkien mahdollisten kylien läpi (kuten meille kävi paluumatkalla).

Santa Cruzin ehkä mielenkiintoisin rakennus on tämä Auditorio de Tenerife joka valmistui vuonna 2003. Tuolla olisi kyllä mielenkiintoista poiketa joskus katsomassa esitystä.

El Corte Ingles on Espanjan Stockmann, suuri ja hintavahko laatutuotteita myyvä tavaratalo. Osuimme sinne jouluruuhkan aikaan minkä johdosta varsinkin leluosastoilla kävi valtava kuhina. 

Jaana ja Mercado de Nuestra Senora de Africa. Värikäs ja vilkas kauppahalli Santa Cruzin keskustassa.

Teatro Guimerà, Kanariansaarten vanhin teatteri toimii tässä vuonna 1849 rakennetussa talossa.

 Plaza de Espana, suuri aukio jota hallitsee Espanjan sisällissodan (1936-39) uhrien muistoksi rakennettu monumentti. Aukiota reunustavat Francon ajan massiiviset ja kolhot  virastorakennukset.


Plaza de Espanalla sijaitsee myös Castillo de San Cristobal, linnake joka rakennettiin kaupungin puolustamista varten mereltä tulevaa uhkaa vastaan. Kuvassa näkyy Cañón Tigre jolla espanjalaiset ampuivat rypäleammuksen joka murskasi hyökkäystä johtaneen amiraali Nelsonin käden. Englantilaisten hyökkäys (1797) epäonnistui.

Kanariansaarten pääkaupungin status on jaettu Gran Canarialla sijaitsevan Las Palmasin ja Teneriffan Santa Cruzin kesken. Santa Cruz on nykyään 225 000 asukkaan moderni espanjalainen kaupunki. Saaren yliopisto sijaitsee edelleen noin 15 kilometrin pääässä rinteessä olevassa La Lagunan kaupungissa, jossa on noin 100 000 asukasta. La Laguna ja Santa Cruz ovat vuosikymmenten kuluessa kasvaneet yhteen ja niiden välillä kulkee huippumoderni pikaraitiotie.

.... Liput automaatista ja kyytiin. Aluksi päädyimme ihan muualle kuin La Lagunan keskustaan ja tietysti siestan aikaan jolloin kadut ja liikkeet olivat aivan autioina. Aikamme harhailtuamme löysimme kuitenkin määränpään.

 La Laguna perustettiin vuonna 1496 ja se oli parinsadan vuoden ajan saaren tärkein kaupunki ennen Santa Cruzia. UNESCO on julistanut La Lagunan maailmanperintökohteeksi sen uraauurtavan  ruutumaisen kaavan ansiosta. Ruutukaavan sisällä kulkee suoria kävelykatuja puoteineen ja baareineen. Rakennukset ovat värikkäitä ja koristeellisia kuten kuvassa vasemmalla näkyvä.

Alla olevan kävelykadun päässä näkyy Iglesia de la Conception -kirkon kellotorni. Kuten kuvastakin näkyy, peittävät korkeat talot auringonvalon tulon kapeille kävelykaduille joten tuolla talsiessa tuli hieman viileä kun en ollut varustautunut pitkähihaisella paidalla.


La Lagunan massiivinen katedraali.
...ja tosiaan La Lagunassa harhailimme jonkin aikaa etsien Puertoon lähtevien bussien pysäkkiä. Lopulta löysimme linja-autoasemalle josta bussilla (numero 103) lopen uupuneina kohti "kotia" - bussilla joka kiersi kaikki mahdolliset kyläpahaset. Olisihan tuonkin ajan voinut muuten käyttää maisemien bongailuun mutta oli jo ilta ja sitä myöten pimeää joten juuri mitään ei nähty. 

La Lagunan bussiasemalla.

Tämä tästä. Seuraava - ja näillä näkymin viimeinen - tämän sarjan bloggaus koskee päiväretkeä hienoille La Gomeran saarelle.

Tunnisteet: , , , ,

torstai 7. tammikuuta 2016

La Orotava (Joulu Puerto de la Cruzissa II)


La Orotava on vanha ja alkuperäisen ilmeensä säilyttänyt kaupunki aivan Puerto de la Cruzin kyljessä Orotavan laaksossa. Matka Puertosta taittuu kätevästi bussilla tai taksilla kymmenessä minuutissa. Jälkimmäisellä kyydillä hinnaksi tulee 8-9 euroa.  Asukkaita La Orotavassa on 41 000 eli suunnilleen saman verran kuin Puerto de La Cruzissa. Tutustumiskohteena aivan ehdoton jos lomailee Puertossa päin ja on kiinnostunut paikallisestakin elämästä ja arkkitehtuurista.

Kävelymme La Orotavan vanhassa kaupungissa alkoi Plaza de la Constitucion -aukiolta. Suoraan edessä näkyy Iglesia de San Augustin -kirkko. 


 Yllä on La Orotavan kaupungintalo. Sen aukiolle oli rakennettu upeita jouluisia seimi- ja muita asetelmia. Ainakin joulunviettoo La Orotavan kaupunki on panostanut tosissaan.
Tämä rakennus on Casa de los Balcones eli suomeksi Parvekkeiden talo, joka - yllätys yllätys - on tullut kuuluisaksi komeista parvekkeistaan. Niitä onkin sekä kadun puolella että sisäpihalla. Talo on peräisin 1630 -luvulta ja se oli varakkaan perheen koti. Nykyään talo on käsityö- ja lahjatavaraliike jolla on oma tuotemerkki.

Meidän mukaamme ei käsitöitä lähtenyt, vain valokuvia - joiden niidenkin ottamisesta piti maksaa euron verran. Joten tässä niitä euron kuvia muutama olisi.




 Tämän rakennuksen nimi on Casa Salazar ja matkaoppaan mukaan rakennuksessa yhdistyvät art noveau ja uusgoottilainen tyyli. Minulle nuo eivät juuri mitään sano, mutta rakennuksen nykyinen käyttötarkoitus askarrutti sitäkin enemmän - ks. oheinen kyltti.
Tämän kirkon nimi on Iglesia de Nuestra de la Conception. Saman nimisiin kirkkoihin törmäsimme muuten myös La Lagunassa ja Santa Cruzissa. Suomeksi tuo tarkoittaa Synnittömän sikiämisen kirkkoa. Tämä kirkko rakennettiin vuosina 1768 - 1788. Kirkon kupolit näkyvät kauempaa alla olevassa kuvassa.


Tunnisteet: , , ,

sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Joulu Puerto de la Cruzissa (osa I)


Ilta Orotavan laakson rinteillä.

Tämän vuoden joulun vietimme Teneriffalla, tarkemmin sanottuna saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Puerto de la Cruzissa. Reissu oli pituudeltaan 10 päivää koska aiemmat 7 päivän matkat ovat aina tuntuneet päättyvän kesken. Olisihan tuolla voinut nytkin pidempään olla, mutta kyllä ne kolme lisäpäivää oikeasti tuntuivat matkaa pidentävän. Lähtö oli torstaina 17.12 mikä teki matkasta olennaisesti halvemman kuin jos olisimme lähteneet viikonloppuna koulujen lomien alettua. Tsekkasin että esim. lokakuussa myytiin hotelliimme viikon matkoja selvästi kalliimpaan yhteishintaan kuin millä me olimme ostaneet keväällä 10 päivän matkan.

Puerto de la Cruz on  40 000 asukkaan oikea kanarialainen kaupunki, ei siis pelkkä turistipaikka hotellikylineen.  Siellä toki asuu myös paljon muualta muuttaneita, myös runsaasti suomalaisia. Esimerkiksi siellä toimii suomalainen seurakunta jonka järjestämä joulukirkko oli aivan täynnä väkeä vaikka kirkkona toimi suuri tuomiokirkko (Iglesia de Nuestra Señora de la Peña de Francia). Toki paikasta löytyy myös useita suomalaisia baareja kuten Väinämöinen, Reilupeli ja La Bamba.



Ylhäällä ja vasemmalla: Plaza de Iglesia ja siellä sijaitseva tuomiokirkko Iglesia de Nuestra Señora de la Peña de Francia. Kirkko on rakennettu 1500 -luvulla.


Puerto näyttää kaukaa katsottuna enemmän sekavalta kuin kauniilta mutta kaupungin kapeita kujia kulkiessa löytyy sieltä monia viehättäviä yksityiskohtia, sillä uusien (ja usein valitettavan tyylittömien) liike- ja asuintalojen sekaan on jäänyt sinne tänne 1600- ja 1700-luvun rakennuksia.

Lisäksi kaupunkia, kuten koko pohjoista Tenerifaa leimaa vehreys joka on aivan uudenlainen kokemus eteläisen Teneriffan ja monien muiden Kanarian saarten karuisiin maisemiin tottuneelle. Puerto de la Cruzissa on useita monipuolisia puistoja, suurimpina Parque Taoro, laaja kaikille avoin puutarha-alue joka levittäytyy Puerton yläpuolelle.

Joulutähtiä Parque Taorossa

Vesiputous Parque Taorossa
Kävelylenkillä Parque Taorossa yhdistät kätevästi kuntoilun ja maisemista nauttimisen. Kaupungista päin tullessa saat nimittäin nousta melkoisen korkeat portaat Taorovuorelle päästäksesi puutarha-alueelle. Nousun aikana näet reitin varrella mm. vasemmalla puolella näkyvän putouksen sekä kallioseinään tehtyjä vanhoja maalauksia.


Puertossa on useita pitkiä kävelykatuja joiden varrella lukuisia kauppja ja ravintoloita. Tässä Calle de la Hoya jouluvalaistuksessa

Lanzarotelainen taiteilija Cesar Manrique suunnitteli Lago Martianezin allasalueen 1969 kaupungille, jolla ei ollut kunnollista omaa rantaa. Martianezissa on useita merivesiuima-altaita sekä järvi jonka keskellä saari. Mitä mainioin paikka viettää lämmintä päivää hyvän kirjan ja Sangria -mukin kera.

 Jokainen Kanariansaarilla matkustellut on saanut totutella siihen,  että korkeuserot ovat yhden kylän tai kaupunginkin alueella melkoisia. Nämä portaat oli meilläkin joka päivä kavuttavanamme kulkiessamme hotelliltamme kaupunkiin.

Portaat yhdistävät kaupungin keskustan ja yläkaupungissa sijaitsevan La Pazin alueen. Portaiden vilkkaan liikenteen ovat käyttäneet hyväkseen niiden välitasanteille leiriytyneet yrittäjät ja kerjäläiset sekä portaiden varralle olevien talojen kivijalkakauppiaat.

Kaupungin yläpuolella rinteessä sijaitseva La Paz vaikutti melkoisen puhtaalta lomakylältä jossa on paljon hotelleja, ravintoloita ja krääsäkauppoja. Virallisena kielenä tuntui olevan saksa. Dorada ja Vino Tinto olivat toki halpaa sielläkin.





Tämä korkea torni on osa Palacio Ventoso -nimistä rakennusta, joka on peräisin 1700-luvulta. Rakennuksessa toimii nykyään Colegio San Agustin -koulu. Kyseisen koulun oppilaat olivat rakentaneet koulurakennuksen sisätiloihin vaikuttavan kokoelman erilaisia seimiasetelmia ja muita Raamatun ajan paikkoihin ja tapahtumiin viittaavia rakennelmia. 
Playa Jardin, mustahiekkainen uimaranta kaupungin länsipuolella. Taustalla 1600-luvulla rakennettu Castillo de San Felipe.

Plaza del Charcho, kaupungin keskusaukio jota reunustavat lukuisat kaupat ja ravintolat. Jos jossain on Puertossa iltaelämää, niin täällä.
Kalasataman (Muelle Pesquero) laidalla sijaitseva mustavalkoinen kivitalo (kuvassa vas.) on Casa de la Real Aduana eli kuninkaallinen tullitalo. Kaupungin vanhin säilynyt rakennus, joka on rakennettu vuonna 1620. Rakennuksen vieressä sijaitsee v. 1730 rakennettu Casa Miranda.
Jardin Botanico (Kasvitieteellinen puutarha) on yksi vanhimmista Puerton nähtävyyksistä. Sen perusti Espanjan kuninhas Kaarle III vuonna 1788. Puutarhan isoin nähtävyys on tämä valtava 200-vuotias etelä-amerikkalainen viikunapuu.

Bloginpitäjä Jardin Botanicon vihreyden ympäröimänä.

Must -kohde varsinkin lapsiperheille on kaupungin laidalla sijaitseva Loro Parque -eläintarha. Hinta tuntuu tyyriiltä (aikuisilta 34 e) mutta paikka on sen arvoinen. Nähtävää ja koettavaa riittää koko päiväksi. Loro Parque on muuten tripadvisorin äänestyksessä valittu Euroopan ykköshuvipuistoksi. Tässä pingiviinitalon asukkaita.

Delfiininäytös Loro Parquessa.
Ja loppuun pakollinen ruokakuva. Aivan hotellimme vieressä sijaitsi viehättävän oloinen paikallisväestön suosiossa oleva Barrosa -niminen Cervezeria josta tämä kuva. 


Tämän kertainen reissumme oli sangen toiminnallinen. Tutustuimme matkan aika Puerton lisäksi kolmeen muuhunkin kaupunkiin: laaksossa sijaitsevaan upean historiallisen keskuksen omaavaan La Orotavaan, saaren nykyiseen pääkaupunkiin Santa Cruziin ja sen vanhaan pääkaupunkiin La Lagunaan. Lisäksi vaimoni ja tyttäreni kävivät yhtenä päivänä La Gomeran saarella ja sen pääkaupungissa San Sebastianissa. Noista paikoista tulossa vielä tekstiä ja kuvia blogiin joten pysykäähän kanavalla jos kiinnostaa.

Tunnisteet: , ,