Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Musta-Pete matkalla

perjantai 8. tammikuuta 2016

Santa Cruz ja La Laguna (Joulu Puerto de la Cruzissa III)

Barranco de Santos Santa Cruzissa on kartalla joki mutta Teneriffalla joet ovat käytännössä rotkoja. Tässä Jaana sen yli johtavan sillan edustalla.

Yhden päivän käytimme tutustuen Teneriffan vanhaan pääkaupunkiin La Lagunaan ja nykyiseen pääkaupunkiin Santa Cruz de Tenerifeen (jatkossa tekstissä vain Santa Cruz). Päivä oli elämyksellinen ja opettavainen. Opimme kuinka paljon kaupunkimatkailua helpottaa, jos on hankkinut kohdekaupungin karta ja ottanut selvää julkisen liikenteen linjojen reiteistä. Erityisen fiksua tuo valmistautuminen on, jos olet liikkeellä lasten kanssa. Nyt valmistelu jäi tuolta osin puutteelliseksi mikä aiheutti jossain määrin tuskastumista.

Kanariansaarilla julkista liikennettä hoitaa firma nimelta Titsa, jonka busseja kulkee Puerto de la Cruzista Santa Cruziin 20-30 minuutin välein. Matka-aikaa tulee nopeimmillaan vain 20 minuuttia, hitaimmillaan reilusti yli tunnin jos nouset bussiin joka kulkee kaikkien mahdollisten kylien läpi (kuten meille kävi paluumatkalla).

Santa Cruzin ehkä mielenkiintoisin rakennus on tämä Auditorio de Tenerife joka valmistui vuonna 2003. Tuolla olisi kyllä mielenkiintoista poiketa joskus katsomassa esitystä.

El Corte Ingles on Espanjan Stockmann, suuri ja hintavahko laatutuotteita myyvä tavaratalo. Osuimme sinne jouluruuhkan aikaan minkä johdosta varsinkin leluosastoilla kävi valtava kuhina. 

Jaana ja Mercado de Nuestra Senora de Africa. Värikäs ja vilkas kauppahalli Santa Cruzin keskustassa.

Teatro Guimerà, Kanariansaarten vanhin teatteri toimii tässä vuonna 1849 rakennetussa talossa.

 Plaza de Espana, suuri aukio jota hallitsee Espanjan sisällissodan (1936-39) uhrien muistoksi rakennettu monumentti. Aukiota reunustavat Francon ajan massiiviset ja kolhot  virastorakennukset.


Plaza de Espanalla sijaitsee myös Castillo de San Cristobal, linnake joka rakennettiin kaupungin puolustamista varten mereltä tulevaa uhkaa vastaan. Kuvassa näkyy Cañón Tigre jolla espanjalaiset ampuivat rypäleammuksen joka murskasi hyökkäystä johtaneen amiraali Nelsonin käden. Englantilaisten hyökkäys (1797) epäonnistui.

Kanariansaarten pääkaupungin status on jaettu Gran Canarialla sijaitsevan Las Palmasin ja Teneriffan Santa Cruzin kesken. Santa Cruz on nykyään 225 000 asukkaan moderni espanjalainen kaupunki. Saaren yliopisto sijaitsee edelleen noin 15 kilometrin pääässä rinteessä olevassa La Lagunan kaupungissa, jossa on noin 100 000 asukasta. La Laguna ja Santa Cruz ovat vuosikymmenten kuluessa kasvaneet yhteen ja niiden välillä kulkee huippumoderni pikaraitiotie.

.... Liput automaatista ja kyytiin. Aluksi päädyimme ihan muualle kuin La Lagunan keskustaan ja tietysti siestan aikaan jolloin kadut ja liikkeet olivat aivan autioina. Aikamme harhailtuamme löysimme kuitenkin määränpään.

 La Laguna perustettiin vuonna 1496 ja se oli parinsadan vuoden ajan saaren tärkein kaupunki ennen Santa Cruzia. UNESCO on julistanut La Lagunan maailmanperintökohteeksi sen uraauurtavan  ruutumaisen kaavan ansiosta. Ruutukaavan sisällä kulkee suoria kävelykatuja puoteineen ja baareineen. Rakennukset ovat värikkäitä ja koristeellisia kuten kuvassa vasemmalla näkyvä.

Alla olevan kävelykadun päässä näkyy Iglesia de la Conception -kirkon kellotorni. Kuten kuvastakin näkyy, peittävät korkeat talot auringonvalon tulon kapeille kävelykaduille joten tuolla talsiessa tuli hieman viileä kun en ollut varustautunut pitkähihaisella paidalla.


La Lagunan massiivinen katedraali.
...ja tosiaan La Lagunassa harhailimme jonkin aikaa etsien Puertoon lähtevien bussien pysäkkiä. Lopulta löysimme linja-autoasemalle josta bussilla (numero 103) lopen uupuneina kohti "kotia" - bussilla joka kiersi kaikki mahdolliset kyläpahaset. Olisihan tuonkin ajan voinut muuten käyttää maisemien bongailuun mutta oli jo ilta ja sitä myöten pimeää joten juuri mitään ei nähty. 

La Lagunan bussiasemalla.

Tämä tästä. Seuraava - ja näillä näkymin viimeinen - tämän sarjan bloggaus koskee päiväretkeä hienoille La Gomeran saarelle.

Tunnisteet: , , , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu