Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Musta-Pete matkalla

sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Joulu Puerto de la Cruzissa (osa I)


Ilta Orotavan laakson rinteillä.

Tämän vuoden joulun vietimme Teneriffalla, tarkemmin sanottuna saaren pohjoisosassa sijaitsevassa Puerto de la Cruzissa. Reissu oli pituudeltaan 10 päivää koska aiemmat 7 päivän matkat ovat aina tuntuneet päättyvän kesken. Olisihan tuolla voinut nytkin pidempään olla, mutta kyllä ne kolme lisäpäivää oikeasti tuntuivat matkaa pidentävän. Lähtö oli torstaina 17.12 mikä teki matkasta olennaisesti halvemman kuin jos olisimme lähteneet viikonloppuna koulujen lomien alettua. Tsekkasin että esim. lokakuussa myytiin hotelliimme viikon matkoja selvästi kalliimpaan yhteishintaan kuin millä me olimme ostaneet keväällä 10 päivän matkan.

Puerto de la Cruz on  40 000 asukkaan oikea kanarialainen kaupunki, ei siis pelkkä turistipaikka hotellikylineen.  Siellä toki asuu myös paljon muualta muuttaneita, myös runsaasti suomalaisia. Esimerkiksi siellä toimii suomalainen seurakunta jonka järjestämä joulukirkko oli aivan täynnä väkeä vaikka kirkkona toimi suuri tuomiokirkko (Iglesia de Nuestra Señora de la Peña de Francia). Toki paikasta löytyy myös useita suomalaisia baareja kuten Väinämöinen, Reilupeli ja La Bamba.



Ylhäällä ja vasemmalla: Plaza de Iglesia ja siellä sijaitseva tuomiokirkko Iglesia de Nuestra Señora de la Peña de Francia. Kirkko on rakennettu 1500 -luvulla.


Puerto näyttää kaukaa katsottuna enemmän sekavalta kuin kauniilta mutta kaupungin kapeita kujia kulkiessa löytyy sieltä monia viehättäviä yksityiskohtia, sillä uusien (ja usein valitettavan tyylittömien) liike- ja asuintalojen sekaan on jäänyt sinne tänne 1600- ja 1700-luvun rakennuksia.

Lisäksi kaupunkia, kuten koko pohjoista Tenerifaa leimaa vehreys joka on aivan uudenlainen kokemus eteläisen Teneriffan ja monien muiden Kanarian saarten karuisiin maisemiin tottuneelle. Puerto de la Cruzissa on useita monipuolisia puistoja, suurimpina Parque Taoro, laaja kaikille avoin puutarha-alue joka levittäytyy Puerton yläpuolelle.

Joulutähtiä Parque Taorossa

Vesiputous Parque Taorossa
Kävelylenkillä Parque Taorossa yhdistät kätevästi kuntoilun ja maisemista nauttimisen. Kaupungista päin tullessa saat nimittäin nousta melkoisen korkeat portaat Taorovuorelle päästäksesi puutarha-alueelle. Nousun aikana näet reitin varrella mm. vasemmalla puolella näkyvän putouksen sekä kallioseinään tehtyjä vanhoja maalauksia.


Puertossa on useita pitkiä kävelykatuja joiden varrella lukuisia kauppja ja ravintoloita. Tässä Calle de la Hoya jouluvalaistuksessa

Lanzarotelainen taiteilija Cesar Manrique suunnitteli Lago Martianezin allasalueen 1969 kaupungille, jolla ei ollut kunnollista omaa rantaa. Martianezissa on useita merivesiuima-altaita sekä järvi jonka keskellä saari. Mitä mainioin paikka viettää lämmintä päivää hyvän kirjan ja Sangria -mukin kera.

 Jokainen Kanariansaarilla matkustellut on saanut totutella siihen,  että korkeuserot ovat yhden kylän tai kaupunginkin alueella melkoisia. Nämä portaat oli meilläkin joka päivä kavuttavanamme kulkiessamme hotelliltamme kaupunkiin.

Portaat yhdistävät kaupungin keskustan ja yläkaupungissa sijaitsevan La Pazin alueen. Portaiden vilkkaan liikenteen ovat käyttäneet hyväkseen niiden välitasanteille leiriytyneet yrittäjät ja kerjäläiset sekä portaiden varralle olevien talojen kivijalkakauppiaat.

Kaupungin yläpuolella rinteessä sijaitseva La Paz vaikutti melkoisen puhtaalta lomakylältä jossa on paljon hotelleja, ravintoloita ja krääsäkauppoja. Virallisena kielenä tuntui olevan saksa. Dorada ja Vino Tinto olivat toki halpaa sielläkin.





Tämä korkea torni on osa Palacio Ventoso -nimistä rakennusta, joka on peräisin 1700-luvulta. Rakennuksessa toimii nykyään Colegio San Agustin -koulu. Kyseisen koulun oppilaat olivat rakentaneet koulurakennuksen sisätiloihin vaikuttavan kokoelman erilaisia seimiasetelmia ja muita Raamatun ajan paikkoihin ja tapahtumiin viittaavia rakennelmia. 
Playa Jardin, mustahiekkainen uimaranta kaupungin länsipuolella. Taustalla 1600-luvulla rakennettu Castillo de San Felipe.

Plaza del Charcho, kaupungin keskusaukio jota reunustavat lukuisat kaupat ja ravintolat. Jos jossain on Puertossa iltaelämää, niin täällä.
Kalasataman (Muelle Pesquero) laidalla sijaitseva mustavalkoinen kivitalo (kuvassa vas.) on Casa de la Real Aduana eli kuninkaallinen tullitalo. Kaupungin vanhin säilynyt rakennus, joka on rakennettu vuonna 1620. Rakennuksen vieressä sijaitsee v. 1730 rakennettu Casa Miranda.
Jardin Botanico (Kasvitieteellinen puutarha) on yksi vanhimmista Puerton nähtävyyksistä. Sen perusti Espanjan kuninhas Kaarle III vuonna 1788. Puutarhan isoin nähtävyys on tämä valtava 200-vuotias etelä-amerikkalainen viikunapuu.

Bloginpitäjä Jardin Botanicon vihreyden ympäröimänä.

Must -kohde varsinkin lapsiperheille on kaupungin laidalla sijaitseva Loro Parque -eläintarha. Hinta tuntuu tyyriiltä (aikuisilta 34 e) mutta paikka on sen arvoinen. Nähtävää ja koettavaa riittää koko päiväksi. Loro Parque on muuten tripadvisorin äänestyksessä valittu Euroopan ykköshuvipuistoksi. Tässä pingiviinitalon asukkaita.

Delfiininäytös Loro Parquessa.
Ja loppuun pakollinen ruokakuva. Aivan hotellimme vieressä sijaitsi viehättävän oloinen paikallisväestön suosiossa oleva Barrosa -niminen Cervezeria josta tämä kuva. 


Tämän kertainen reissumme oli sangen toiminnallinen. Tutustuimme matkan aika Puerton lisäksi kolmeen muuhunkin kaupunkiin: laaksossa sijaitsevaan upean historiallisen keskuksen omaavaan La Orotavaan, saaren nykyiseen pääkaupunkiin Santa Cruziin ja sen vanhaan pääkaupunkiin La Lagunaan. Lisäksi vaimoni ja tyttäreni kävivät yhtenä päivänä La Gomeran saarella ja sen pääkaupungissa San Sebastianissa. Noista paikoista tulossa vielä tekstiä ja kuvia blogiin joten pysykäähän kanavalla jos kiinnostaa.

Tunnisteet: , ,

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu