Berliini - Minun kaupunkini
Aloitan tämä kevään Berliini -sarjan yleisesittelyllä. Jatkossa tulossa spesifimpiä blogituksia ainakin ravintolaelämästä ja urheilukulttuurista.
Matkustin Berliiniin ensimmäisen kerran keväällä 2009. Sää oli aivan syvältä, satoi ja lämpötila ylitti hädintuskin 10 astetta - samaan aikaan kun Etelä-Suomessa oli helteistä. Silti tuo kaupunki vei minut mukanaan. Sen jälkeen olen palannut sinne vähintään kerran vuodessa. Syksyllä, keväällä, talvella ja kesällä. Ja palaan jälleen vajaan kolmen kuukauden päästä. Berliinissä on jotain mikä saa minut kaipaamaan sinne. Katselemaan netistä yhtenään mitä siellä tapahtuu, fiilistelemään paikkoja googlemapin katunäkymillä, suunnittelemaan missä voisi käydä seuraavalla reissulla.
Berliinillä on lukemattomia ulottuvuuksia. Joku voi esittää siitä väitteen: vaikkapa että Berliini on ruma, johon voi vastata viemällä toisen vaikkapa kävelemään Charlottenburgin linnan puutarhaan jossa on...kaunista! Berliinin vahvuus on siinä, että jokainen voi poimia sieltä mieleisensä asiat. Ja ne ovat kaikki yhtä oikeita. Berliiniin voi palata aina uudelleen ja joka kerta keskittyä eri juttuihin kuin aiemmin: liikkua eri alueilla, käydä erilaisissa tapahtumissa, syödä erilaisia ruokia.
Muinoin Saksassa pääsi eroon maaorjuudestaan jos oli viettänyt puolitoista vuotta kaupungissa. Muodostui kokonainen käsite kaupungin vapauttavasta ilmasta. Berliiniin on tultu vapautumaan ahdistavasta ilmapiiristä ja sorrosta kun on haluttu toteuttaa omaa seksuaalisuutta, uskontoa tai taiteellisuutta. Jaon aikana Länsi-Berliiniin tuli paljon vaihtoehtoväkeä, koska siellä asumalla vältti asevelvollisuuden. Berliinissä on totuttu moninaisuuteen, siihen että erilaista väkeä tulee ja menee. Berliinissä kukaan ei kysy sinulta sitä usein niin ärsyttävältä tuntuvaa kysymystä "mitä sinä teet täällä?"
Yllä: Berliinikö ruma? Näkymä Charlottenburgin linnan puiston lammelta linnaan ja sen takana olevaan puutarhaan.
Alles in Ordnung
Berliini on kaupunki missä on saksalaisuuden parhaat puolet - Alles in Ordnung eli kaikki toimii, mutta jossa saksalaisuuden ärsyttävimmät puolet (ylimuodollisuus, kontrollointi ja sääntely) ovat minimissään, ainakin saksalaisittain ajateltuna. Berliini on edullinen ja kätevä, kaikki toimii, ja kaikille löytyy jotain kiinnostavaa.
No, pienenä kauneusvirheenä toki lentokenttäfarssi. Uutta lentokenttää kun ei tunnuta saavan ikinä avatuksi. Mutta sekin käy paremmin kuin hyvin: Tegelin kentältä kun pääsee ulko-oven edestä lähtevällä bussilla 15-20 minuutissa kaupungin läntiseen keskustaan. Eli minun puolesta Tegelin käyttöä voitaisiin jatkaa vaikka ikuisesti.
Julkinen liikenne toimii mainiosti ja on edullista. Varsinkin jos kuljet pidempiä matkoja suosittelen metron, eli U-Bahnin sijasta paikallisjunaa eli S-Bahnia. Se on paitsi nopeampi, sillä liikkuessa näet myös kaupunkia koska se kulkee maan päällä.
Kuva: Berliinin perusruokaa, Döneriä. Kuvan annos maksoi 2,50 euroa.
Historiaa kaikkialla
Berliini ei peittele historiaansa vaan tuo sen kaikkien näkyville. Kaupunki on myös muuttunut ja muuttuu historiansa mukana. Katuja on nimetty uudelleen, vanhaa valtaa symboloivia rakennuksia on purettu ja uusia rakennettu tilalle. Lukuisine museoineen, näyttelyineen ja muistomerkkeineen Berliini on oikea historiafriikkien paratiisi.
Vas: Ilmasillan muistomerkki ("nälkähammas") Tempelhofissa. Muistomerkki on pystytetty länsiliittoutuneiden ilmasillalle joka pelasti Länsi-Berliinin asukkaat nääntymiseltä Neuvostoliiton katkaistua maayhteydet kaupunkiin.
Alla: muistomerkki keskitysleireille lähetetyille Berliinin juutalaislapsille ja heidän vanhemmilleen Hackesehr Marktin lähellä.
Alla: Spandaun linnoitus, Zitadelle Spandau. 1500-luvulla rakennettu, aikanaan valloittamattomana pidetty linnoitus läntisessä Berliinin esikaupungissa Spandaussa.
Kolme S-Bahn -asemaa
Jos olet kaupungissa ensimmäistä kertaa ja haluat ottaa "kaupungin haltuun" (tyypillinen tarve mutta voi Berliinin laajuisessa kaupungissa tuntua ahdistavalta) tarvitsee sinun muistaa kolme S-Bahn asemaa joiden välillä on nopeaa kulkea ja joiden ympäriltä löydät lähes kaiken:
1. Zoologisches Garten (eli Zoo) oli Berliinin jaon aikaan läntinen päärautatieasema, jonka ympäriltä löytyvät läntisen Berliinin tärkeimmät kauppakadut tärkeimpänä loistobulevardi Kürfurstendamm, Keisari Wilhelmin muistokirkko, Zoon eläintarha sekä boheemi pikkupuotien ja boheemien ravintoloiden keskittymä Savignyplatz. Zoon läheltä löytyy myös Manner-Euroopan suurin tavaratalo KaDeWe (=Kaufhaus Des Westens). Zoon asema oli vielä 70-luvulla huonossa maineessa mm. sen liepeillä notkuneiden huumediilerien ja prostituoitujen takia mutta on siistiytynyt huomattavasti noista ajoista.
2. Friedrichstrasse Mittessä, Kaupungin hallinnollisen keskustan sydämessä, lähellä tärkeimmät historialliset rakennukset, museot ja kulttuuripaikat. Kaupungin toinen loistobulevardi Unter den Linden ja sen päässä Berliinin kuuluisin symboli; Brandenburgin portti. Myös Berliinin kauneinen aukio, Gendarmenmarkt (kuvassa alla) on kävelymatkan päässä Friedrichstrassen asemalta.
3. Alexanderplatz, itäisen Berliinin keskus valtavine aukioineen ja tv-torneineen. Alexilta itään lähtee Karl Marx Allee (ent.Stalinallee); massiivisten sosialististen rakennusten reunustama valtakatu. Alexilta parisataa metriä eteläänpäin pääset puolestaan Nikolaikortteliin, joka on vanhinta Berliiniä (rakennukset toki rekonstruktioita II maailmansodassa pommitetusta kannasta). Nikolaikorttelista löytyy tunnelmallisia Kneipeja ja muutama isompi oluttupa illanistujaisia varten.
Yllä: Joulutorilla raatihuoneen edustalla lähellä Alexanderplatzia.
Alla: Berliiniläistä seinätaidetta. Vasen kuva on Charlottenburgista, oikea Mittestä: taitelijoiden ylläpitämästä - alunperin vallatusta talosta, Kunsthaus Tachelesista.