Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Musta-Pete matkalla

tiistai 3. maaliskuuta 2015

Kannattaako heinäkuussa matkustaa Kreetalle?

Yllä: Näkymä Fortezza -linnoituksesta kaupunkiin ja maastoon.

Minulla on ollut näkemys, että rantalomien tarkoitus on paeta Suomen talvea ja pimeyttä. Miksi lähteä jonnekin ulkomaille missä on aurinkoa ja lämpöä silloin kun sitä on tarjolla kotimaassakin? Viime kesänä jouduttiin tekemään poikkeus tästä periaatteesta. Päätös kypsyi sateisena juhannuksena mökillä vilusta hytisten. Jonnekin on täältä päästävä!

Matkakohteeksi valikoitui tarunhohtoinen Kreeta, koska se on kuulunut paikkoihin jossa olen aina halunnut käydä. Sinne siis vaimon ja lasten kera lomani viimeiseksi viikoksi. Tokihan lämmin kesä Suomeenkin siihen mennessä saapui mutta toihan reissu Réthymnoon vaihtelua lomaan jonka olin sitä ennen viettänyt kokonaan kesämökillä. Sitäpaitsi matkailu kannattaa aina.


Ravintolat ja ruokailut

Jos pitäisi nimetä ykkösjuttu Kreetasta niin kyllä ruokapuoli sille sijalle kiilaa. Kreikassa syödään paljon hedelmiä, kasviksia, maitotuotteita ja leipää. Lihaakin yleensä on, mutta se ei ole yleensä pääosassa vaan esim. vartaina tai pilkottuna salaatissa. Kaikki tuoreet kasvikset ovat äärimmäisen mehukkaita ja juustot - erityisesti feta - erinomaisia. Erityinen ylpeydenaihe on kreetalainen oliiviöljy. Kreetalla käytetään suunnilleen kaikkeen oliviilöljyä ja sitä on aina myös saatavilla ruokapöydässä.  Kalaruuat olivat mielestäni liharuokia parempia. Erityisesti tykkäsimme syödä tapastyyppisesti aterian useammista pienemmistä annoksista kooten, esim. mustekalaa, katkarapuja sekä kreikkalaista salaattia.



 Kreikkalainen salaatti riittää itsessään helposti kunnon ateriaksi. Riittävän kaloripommin tarjoaa päälle asetettava muhkea fetajuustosiivu. Kyytipojaksi Mythos -olutta ja pieni lasillinen Rakia, erityisesti kreetalaisten suosimaa paloviinalle maistuvaa juomaa.



Kreikkalainen pikaruoka - Gyros Pita. Pitaleivälle ladotaan lihaa, tzatsikia,
tomaattia ja punasipulia sekä jostain kumman syystä usein myös perunoita.
Ihan toimiva systeemi, tosin nuo perunat jättäisin kyllä pois. Annoksen hinta
liikkuu jossakin kahden ja kolmen euron välillä. Ihan ok makukokemus.   

Reissumme aikana pelattiin futiksen MM-finaali joten siitä pakollinen kuva. Hotellialueelle oli pystytetty skriinejä ja tarjoilu pelasi.


Ravintolasuositus: Kellari, suomalaisittain veikeän niminen paikka jossa palvelu oli erinomaista, hintataso kohtuullinen ja ruoka maistuvaa. Sijainti Plataneksessa, 200 metrin päässä hotelliltamme ja noin 4 km Réthminon keskustasta. 






Näkemistä

Allekirjoittanut ei ole mikään helleihminen, 20 astetta on bueno. Ei hyvä, jos pelkkä oleminen jo pistää hikoiluttamaan. Siksipä Kreetan heinäkuun jatkuva noin 30 asteen helle asetti omat reunaehtonsa kulkemiselle. Uima-altaalla oleilu ja varjon alla lukeminen muuttuivat ikäänkuin pakollisiksi ohjelmanumeroiksi kun muuhun eivät vaan voimat oikein riittäneet. Réthminon kaupungin keskeiset nähtävyydet tuli toki viikon aikana käytyä tsekkaamassa ja yhtenä päivänä kävimme järjestetyllä retkellä. Siihen kuului pääkaupunki Iraklionin arkeologinen museo sekä Knossos - muinaisen Minolaisen kulttuurin keskus.


Kreikassa ei olla turhan tarkkoja sääntöjen suhteen. No parking -kyltti ei estä parkkeeraamista eikä myöskään ravintoloiden No smoking -kyltti tupakointia. Baarissa henkilökunta jopa iloisesti sauhutteli kyseisen kyltin alla.
Fortezza -linnoitus sijaitsee hallitsevalla paikalla Réthminon kaupungissa. Linnoituksen täystysaukoista voi katsella näkymiä kaupunkiin ja venetsialaiseen satamaan.
Venetsialaisen sataman liikennettä.


Knossoksen muinaisen minolaispalatsin raunioita. Täällä väitetään eurooppalaisen sivistyksen olevan peräisin.

Knossoksen palatsi sekä pakollisen turistipaidan ostanut blogin pitäjä.

Tällaiset ruukut olivat kuulemma aikanaan hyvin arvokkaita ja monikäyttöisiä. Isoimmat toimivat esim. ruumisarkkuina. 





Yhteenvetoa

Niin, kannattako sinne Kreetalle mennä? Minunlainen hyvän ruuan ja historian ystävä sanoo että totta ihmeessä kannattaa mutta jos reissussa haluaa tehdä muutakin kuin "ladata akkuja" en suosittele heinäkuuta vaan turistikauden alku- tai loppupuolta. On se kuumuus vaan aika uuvuttavaa ja mikäli aikoo viettää koko loman altaalla/rannalla on mielestäni synti valita lomakohteeksi paikka jossa on niin paljon upeaa nähtävää.
 Syksy saattaa kuulemma Kreetalla olla sateinen joten ehkä huhti-toukokuu voisi olla bueno aika. Saaren luontokin on kuulemma silloin parhaimmillaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu