Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Musta-Pete matkalla

torstai 25. joulukuuta 2014

Jul i Stockholm


Tukholman perinteisimpiä joulutraditioita on tavaratalo NK:n jouluikkunoiden ihastelu. NK:n jouluikkunat eivät sisällä tavaratalossa myytäviä tuotteita joiden katumainoksena ne toimisivat vaan ne ovat sinne varta vasten rakennettu oma maailmansa. Perinne on jatkunut vuodesta 1915 alkaen ja ikkunoiden sisältö vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna ne näyttivät tällaisilta:





Ahdistuttuamme tarpeeksi Tukholman keskustan tavaratalojen ruuhkissa suuntasimme Gamla Staniin, jossa poikkesimme Stortorgetin perinteisillä joulumarkkinoilla. Gamla Stanissa tuli koettua ensimmäisen kerran varmaan kymmeneen vuoteen sellainen muinaisjäänne kuin valuutanvaihtopiste. Matkaillessa kun on tullut suosittua yhteisvaluutassa mukanaolevia maita ja muuallakin rahaa on saanut kätevästi seinästä nostettua. Gamla Stanissa kuitenkin alueen ainoa pankkiautomaatti oli stängd, mutta valuutanvaihtoputiikki sentään löytyi ja onneksi lompakossa oli vähän käteistä jonka sai kruunuihin vaihdettua.



Glögi oli ruotsalaiseen tapaan vähäalkoholista ja kallista. Mukikin oli niin onnettoman pieni että tuon joi alas parilla kulauksella. Joulutorimeininki kuten muukin jouluhässäkkä tuota mainittua NK:ta lukuunottamatta oli Tukholmassa yllättävän pienimuotoista, ainakin keski-eurooppalaiseen meininkiin verrattuna ja tuntuu että Helsingissäkin tuohon on erityisesti Tuomaan markkinoiden myötä panostettu enemmän kuin Tukholmassa. Toki havainnot olivat varsin pieneltä alueelta emmekä käyneet tällä kertaa katsomassa millaista olisi jouluinen meno esim. Skansenilla. 

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu